SERDAR ÖÇTEN ÜNSAL DUYUSAL ANALİZ (TADIM ) EĞİTİMİ İLE ZEYTİNYAĞI 'NA YOLCULUK ...





     Merhaba , hepimizin mutfağında en iyisini almaya çalıştığımız bir ZEYTİNYAĞ bulunur ,kendi adıma söylemem gerekirse en iyi ve doğalını almak için bayağı bir çaba sarf ederim .Kimi zaman doğal olsun diye eşimize dostumuza sipariş ederiz ,kimi zaman tatil dönüşü arabanın bagajını yol üzerindeki veya yöresel pazarlardaki plastik bidonda satılan yağlarla doldurup mutlu mutlu  zeytinyağlı yemekler yaparız diye bir çok örnek verebilirim .İşte tam burada ZEYTİNYAĞ ile ilgili doğru bildiğimiz yalnışlar ortaya çıkıyor .


     27 Şubat Cumartesi günü Sevgili  Oya Emerk in daveti ile Taksim The Peak Otel de ZEYTİNYAĞI 'NA YOLCULUK DUYUSAL ANALİZ (TADIM ) EĞİTİM PROGRAMI na katıldım .
    Hangi Zeytinyağı .com sitesinin kurucusu Zeytinyağı Tadım Uzmanı  SERDAR ÖÇTEN ÜNSAL ın Moderatörlüğünde iki bölüm olarak Zeytinyağı'na Yolculuk Duyusal Analiz programına başladık.




   İlk bölümde Zeytin ağacının tarihi,fidan ,bahçe oluşturulması ,zeytin hasadında doğru bilinmesi gerekenler ve zeytinyağı makinelerinin çalışma prensipleri ile kaliteli zeytinyağı nasıl elde edilir yöntemleri ile ilgili bilgileri Zeytinyağı tadım uzmanı  Serdar Öçten ÜNSAL tarafından biz katılımcılara verildi .
   Gıdalarda Duyusal Analiz Teknikleri ,Uygulama alanları ,Duyusal Değerlendirmede Etken Faktörler ile ilgili bilgileri İTÜ Kimya ve Metalurji Fakültesi Dekanı Prof. Dr .BERAAT ÖZÇELİK ten aldık .
 
  Ayrıca ''Zeytini Kuşlar Diker '' kitabının yazarı Ayşe Aktül Schaffer i tanıma fırsatı bulduk .


 İkinci Bölümde Zeytinyağı ambalajları ,stoklanması etiketleme konularında bilgiler aldık ve eğitimin Benim için en keyifli bölümü olan tadım kısmına geçtik .Zeytinyağı Tadım Uzmanı Serdar Öçten ÜNSAL  tarafından kusurlu - kusursuz Zeytinyağı Nasıl Ayır Etmemiz Gerektiği Bilgileri ve bizzat 12 çeşit kusurlu ve kusursuz Zeytinyağı tadarak analiz etme deneyimi yapmış olduk .

Buna göre almış olduğum bilgilerden size aktaracaklarım :


  Zeytinin anavatanı Kahraman Maraş ,Mardin ,Şam üçgeninde bulunan bölge yani Mezopotamya dır.
Zeytin Türkiye nin dörtbir tarafında Rize hariç yetiştirilebilir .Zeytin çeşit olarak 120 civarında ama bunların 90 tanesi tescilli ürün .
Zeytin çiçeğinin oluşumuna tomurcuklanmaya SOMAK deniyor ,zeytin çiçeği kokmadığı için arılar gelmiyor, üreme rüzgarla tozlaşma yöntemi ile oluyor .Bu yüzden '' Zeytini Kuşlar Diker ''deniliyor.


KALİTELİ BİR ZEYTİNYAĞI NASIL ANLAŞILIR :

Duyusal olarak ;

*Naturel Sızma zeytinyağı kokladığınızda taze biçilmiş çimen ,çağla domates sapındaki koku ,badem ,yeşil elma taze meyve sebze kokusu alıyorsanız ,

*Küçük bir bardağa alıp bir elimizin avuç içine yerleştirip diğer elimizle üzerini kapatıp ısıtmak suetiyle ,Sızma zeytinyağından bir yudum ağızınıza alıp dilinizin ve damağınızın üzerinde gezdirdiğinizde bir burukluk,badem  veya olmamış yeşil zeytin veya  elma çekirdeği acılığı dilinizin yan  bölgelerinde hissediliyorsa ,

 *Boğazınızda karabiber acılığı gibi bir yanma oluyor ve bu yakıcılık yemek borunuza doğru inmiyor ise doğru sızma zeytinyağına ulaşmış bulunmaktasınız .

 Ancak ;

*Aldığınız ürünü açtığınızda çok kötü ve ağır bir koku sizi rahatsız ediyor ise ,

*Bir yudum aldığınızda çok tatlı geliyor veya acılık gelmiyorsa (alacağınız acılık yeşil zeytini dalından koparıp yediğinizde oluşan bir acılıktır ,yada badem veya kayısı çekirdeğinin acısıdır) ,
 Zeytinyağı tatlı olmaz :( kurtlu zeytine sıcak işlem uygulanırsa karamelize olmasından dolayı tadı tatlı olur ,ayrıca zeytin yağı zeytinde kokmamalıdır salamura zeytinden yapılan zeytinyağları bu şekilde kokar .

*Aldığınız Natürel Sızma Zeytinyağı kimyasal ve duyusal analizlerden geçmiş ve sizin damak zevkinize uyuyor ise size göre en iyi zeytinyağını bulmuş olabilirsiniz .




ZEYTİNYAĞI SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ :

*Satın aldığınız ürün mutlaka koyu renkli cam şişede olmalıdır ,şeffaf cam şişelerde ve özellikle pet ambalajlı ürünlerden uzak durmalıyız .

*Satın alacağınız ürün ambalajının kapağının mutlaka contalı ve  vidalı olmasına dikkat ediniz ,

*Satın aldığınız ürünün rengine bakıp karar vermeyiniz ,yağın rengi kaliteyi belirlemediği gibi yağda çözünebilen klorofil eklenmiş veya gıda boyası kullanılan yağlar sizi yanıltabilir ,

*Satın alacağınız ürün market rafında direk olarak güneş ışığı görüyorsa tercih etmeyiniz ,güneş ışığı gören sızma zeytinyağları çok çabuk oksidasyona uğrayarak bozulur ve kötü kokar ,

*Sızma zeytinyağına zarar veren unsurlar ;
     A- Işık
     B- Hava
     C- Sıcaklık
     D- Su ve nem

 *Satın aldığınız ürünü karanlık ,rutubetsiz ve serin bir yerde saklayınız ,saklama sıcaklığı 18C ile 22C  derece arasında olmalıdır .



       Bu güzel organizasyonda emeği geçen ve değerli bilgileri paylaşan başta Sayın Serdar Öçten Ünsal ve sevgili Oya Emerk e teşekkür ederim .

   EĞİTİM PROGRAMI VE BİLGİ İÇİN :

  SERDAR ÖÇTEN ÜNSAL

  TEL :0537 660 42 26

http://www.hangizeytinyagi.com/default.asp
   

2 yorum:

  1. güzel bir eğitim olmuş bir de zeytin çok acıdır nasıl zamanla tatlanıyor hep merak etmişimdir :D

    YanıtlaSil
  2. Bayağı bir uzmanlık gerektiriyor anladığım kadarıyla sahtesiyle gerçeğini ayırmak için.Teşekkürler paylaşımınıza.

    YanıtlaSil

KEYİFLİSOFRAM © Agustos-2015. Destek-Blogger

Blog design-Tasarım-GÜL TASARİM